Showing: 14 RESULTS
Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Денови – Сузана Божиновска

Постојат денови кои никој не ги сака. Постојат денови кои оживуваат спомени будат сеќавања. Денови кои му пркосат на животот, му контрираат на невозможното. Сѐ станува возможно но… само за миг. Еден убав миг кој …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Како изгледа животот во кој (не) создаваш? – Рената Максимова

„Сите ние сме ученици на занаетот во кој никој не станал учител.” – Ернест Хемингвеј Иако со бледи слики како низ магла, но се сеќавам на мојот прв сон. А во него… трите „наречници”, облечени …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Симболична бајка: Светот во боите на инклузијата

ПРЕДГОВОР Визијата на “штрумфастичното ЈАС СУПЕРХЕРОЈСКО ИНКЛУЗИВНО ОПШТЕСТВО” го засноваме на симболична интроспектива на “Азбучното искуство Реника”. ВОВЕД Моето име е штрумфастична Реника интринзичен облик на преродбата од екстринзичната Рената. “ЈАС сум суперхероина” во очите …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Фиданка – Софија Петковска

Корени 31 година стари го крепат стеблото. А на стеблото, сал една фиданка. Подарок, од Бога дар, на Сретение Господово никна првпат. И тогаш светот запре и постоеше само тој миг. Миг на невина и …

Поезија и проза Место за тебе и твоите таленти

Поинаков дожд – Сузана Божиновска

Дождот може да паѓа со денови. Деновите може да траат долго. Долгото може да изгледа вечно. Но колку и да е долго колку и да изгледа вечно… Еден ден ке престане! Но што да правиме …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

,,Убиство со куршумот на оној кој го љубиш” – Викторија Стојовска

Една другарка ме праша какво е тоа чувство кога ќе убива тој кој го сакаш? Тоа е она чувство и реков кое го тлееш во градите, го распламтуваш до усвитување. Пеперутки во стомакот, силни срцебиења, …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Инфинитум – Виолета Јовановска

Посакувам да имам билет за бесконечноста, билиони чекори да ме делат од сѐ. В дланкиве мои ги гледам сите скршени атоми од моите животни приказни. Моите нови светови, ги стрелаа со копјето на смртта. Во …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

Kратка поучна приказна животот и љубовта на Дијана Неделковска

Тешки и стрмни беа патеките по кои таа трчаше низ животот, а трчаше многу. Животот ѝ беше угорници и удолници, стрмни патеки и тежок воздух од кој многу често се гушеше, но длабоко во себе …

Место за тебе и твоите таленти Поезија и проза

РАЗВОЈНА ЗБУНЕТОСТ: Ќе ти ги простат ли успесите твоите пријатели? – Рената Максимова

СЕ БУДАМ! Удобноста во конфор зоната претставува привид. Во мене има многу потенцијали кои чекаат да бидат остварени. СТАНУВАМ! Го вклучувам алармот на сопствените цели. ЧЕКОРАМ ентузијастички кон нивно реализирање. ВЛОЖУВАМ! Инспирација, мотивација, посветеност, време, …

Добиј го бесплатниот newsletter на Жена на Жена
Биди секогаш во тек со најновите статии
Ја почитуваме твојата приватност.