сето она што другите жени ти го преќутеа

Дневна доза Џамбазов

Вчера ја имав таа среќа да почувствувам нешто што ретко кој го има почувствувано

Вчера ја имав таа среќа да почувствувам нешто што ретко кој го има почувствувано. За да се уверам дека тоа навистина е така, направив интернет-истражување, и не пронајдов таков случај никаде во светот. Да добиеш …

Анксиозност, е па што?

Решив да се навратам на местата каде што доживеав панични напади, знаејќи дека ќе се вратам оттаму со поубави спомени

Во неделата бев на Петочко водиче (Беловиште) со мајка ми. Намерно појдов оти сакав да се надминам себеси и успеав. Онаму каде што го доживеав првиот паничен напад, овој пат немав никаков. А добив од …

Свашта нешто

Остави ми ја душата ноќва да тагува

Остави ми ја душата ноќва да тагува Остави ја, велам. Нека плаче, нека созрее. Замолчи ги сите околу мене, нека занемат, нека се сневидат. Земи ми ја тагата, што ми го обвиткува телото и зацрнува. …

Колумни

Жена сум и денеска и утре, и да, секогаш ќе ги знам своите права

Денеска е 8 Март, Меѓународниот ден на жената и женските права. Ден кога Клара Цеткин и Роза Луксембург рекле „доста е“. Денеска е ден на подарување подароци, гушкање, сакање, галење, мазење… а од утре кому …

Колумни

Надежта ме гледа во очи и моли, да не ја убивам, ми збори. Ама како? До кога?

Завчера наполнив 28 години, и убаво велат. Тоа се 18 години и 10 години искуство. Млада во духот, подостарена во спознанието. Си добив честитки мал милион, па дури и лични пораки од оние кои најмалку …

Колумни

Поддршка за Амбла и нејзините родители, затоа што ниту едно дете не заслужува ваков третман

Децата не бирааат какви да бидат кога ќе се родат. Само знам дека сакаат да бидат сакани, ценети и пазени. Не постојат деца со посебни потреби, туку луѓе со посебни критериуми “за нормалност”. Секој човек …

Колумни

До сите кои изгубивме некого

Велат среќни луѓе не пишуваат песни, а оние најдобрите ги пишуваш кога добро си забрљал. Не сум забрљала, туку невина душа сум изгубила. не сум забрљала, туку невина душа настрадала. И како камен од плешки …

Колумни

За Тоше, ангелот меѓу ангелите

* Песната на Марија Прличкова е дел од збирката „1200 молитви за Тоше“, чиј организатор и уредник на изданието е поетесата Маријана Митевска. Средствата од продажбата на книгата ќе бидат донирани во манастирот Свето Преображение Крушево. …

Добиј го бесплатниот newsletter на Жена на Жена
Биди секогаш во тек со најновите статии
Ја почитуваме твојата приватност.