Посакувам да имам билет за бесконечноста,
билиони чекори да ме делат од сѐ.

В дланкиве мои ги гледам
сите скршени атоми
од моите животни приказни.

Моите нови светови,
ги стрелаа со копјето на смртта.

Во моите очи згасна летото
и моето виножито.

Реформи ќе направам,
на душава и телово.

Да не бидам повеќе,
малата осамена принцеза.

Ноќва нова октава,
месечината ќе отсвири.

За да танцувам со ѕвездите.

За последен пат да заплачам.

Пред вратата на овој забранет град.

И можеби,
после оваа последна битка.

Ќе бидам слободна од сите проклети џелати.

За пат кон бесконечноста.

Автор: Виолета Јовановска

насловна фотографија: Izabel 🇺🇦/Unsplash